Det ständiga dilemmat. Nu är det både förkylning och magsjukor som går.
På Klaras dagis har de båda sjukdomarna funnits i några veckor. Jag tycker det är jättesvårt att säga vad som är rätt eller fel.
Vid magsjuka tycker jag det är självklart att dom ska vara hemma, även om fler i familjen är drabbad. Nu har jag inte fler barn och kan inte sätta mig in i den situationen, Men jag vet att jag villinte ha magsjuka bla på grund av risken för uttorkning.
Vid förkylning tycker jag varje förkylning kan vara olika. Ibland är Klara hur pigg som hälst fast hon är snorig och ibland är hon helt däckad. Men det är väl som för oss vuxna. Vi mår väl inte heller lika vid alla förkylningar.
Den här artikeln fanns med i dagens Allt om barn på expressens hemsida. Vet inte om den ger mer svar på om man ska gå till dagis eller inte. Men det som jag tycker är bra är att det ska finnas riktlinjer och dom ska följas.
"Smittornas värsta tid är här. På förskolor tampas barn med vinterkräksjuka, förkylningar och influensa.- De uppgivna samtalen kommer till oss den här tiden. Många skyller på dagispersonalen, säger Kjell-Olof Hedlund.Han tycker dock att man måste ställa högre krav på föräldrarna. Sjuka barn ska aldrig gå till dagis.- Man måste ha noggranna rutiner. Låt föräldrarna skriva på ett papper om bestämmelserna, så visar man att man har tagit del av informationen.
I gårdagens Expressen skrev krönikören Marie Söderqvist om hur man behandlar problemet i Japan.Föräldrarna måste varje dag skriva på ett kontrakt där de intygar att deras barn är friska, och är de förkylda hamnar de på speciella sjukavdelningar.Det är att gå för långt, tycker Kjell-Olof Hedlund.
Men han har flera tips för att hindra spridningen:Blöjbarn är en extra smitthärd. Trots att de kan verka friska efter en sjukdomstid smittar de genom sina blöjor flera dagar efteråt.- Barn som varit hemma ska inte ha samma kläder som de haft på sig när de varit sjuka. Det kan vara kräkningar på dem.Likadant är det med föremål som mjukisdjur, menar Kjell-Olof Hedlund.- Jag tycker man måste ställa höga krav på föräldrarna. Vi har långa månader framför oss med infektioner nu, säger han.
Läkaren Göran Sjönell har en annan syn på saken. Han tycker att man kan låta barnen gå på dagis trots att de har en infektion i kroppen.- Barnen smittar mest dagen innan man får symptom. Det är då det är maximal risk. Att isolera sig och ha barnen hemma är helt ovetenskapligt. Det finns inget stöd för det, säger han.Så länge barnen orkar delta i aktiviteterna tycker han det är fritt fram.- Desto fler infektioner barnen får tidigt, desto färre får de sedan. Dessutom är det mindre risk att få astma och allergier om man haft mycket infektioner sedan ung.
Mamman Marie Moberg försöker alltid låta sin dotter Emilia, 3, vara hemma när hon är sjuk.- De behöver sina föräldrar då. Om man har skaffat barn måste man prioritera dem och inte jobbet, säger hon. "(http://www.alltombarn.se/1.20038)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar